Personal Data Protection Act 2010

PRIVACY NOTICE

The Use of Information

You agree that we, Transnational Insurance Brokers (M) Sdn Bhd may collect, process, store, disclose and use information concerning about you in accordance with our Privacy Statement below. Please note that when you provide your instruction to seek quotation for an insurance product or bind coverage or pay premium in respect of your insurance placement you shall be deemed to have acknowledged and agreed to be bound by the terms of our Privacy Statement as follows:-

Privacy Statement

We, Transnational Insurance Brokers (M) Sdn Bhd will treat all information we hold about you as private and confidential, at all times. It will be necessary, however, for us to disclose information that you consider confidential to (re)insurers or other parties, when acting on your behalf, where we reasonably consider such information to be material to the risks being covered.

We will not disclose any information we hold about you to others except:

  • To the extent we are required to do so by law or regulator;
  • Where it is necessary to do so in order to provide our services to you (which might involve us disclosing information which you consider confidential or sensitive to (re)insurers;
  • At your request or with your consent.

Under Personal Data Protection Act 2010, you may have right of access to some or all of the information we hold about you, or to have inaccurate information corrected. If you wish to exercise either of these rights, please contact us in writing. You agree that we may hold and process by computer or otherwise any information we hold about you in order to provide our services to you.

Where you disclose personal data of your employees and or their family members to us, including personal sensitive data, you will ensure that you obtain all necessary consents so that the personal data you provide to us can be lawfully used or disclosed by us in the manner and for the purposes anticipated by this Agreement.

We may operate a paperless office system and/or hold documents on your behalf only in electronic or digitized format. In these circumstances, we may operate a policy of destroying any hard copy documents that come into our possession for the purposes of providing our services to you. Where this is the case, you recognize that we may only ever be able to provide to you electronic or digitized versions of any documents that we hold on your behalf. You accept that to the extent that you wish us to destroy or expunge from our systems any electronic or digitized versions of documents held on your behalf, we will not be able to destroy such documents that we have become incorporated onto our hard drives or any other system onto which data is stored only for the purposes of disaster recovery.

Changes to this Privacy Statement

Transnational Insurance Brokers (M) Sdn Bhd reserves the rights to change this privacy statement at any time in complying with Personal Data Protection Act 2010 by notifying you of the existence of a new privacy statement and extending to you a copy of such new privacy statement.

 

NOTIS PRIVASI

Penggunaan Maklumat

Anda bersetuju bahawa kami Transnational Insurance Brokers (M) Sdn Bhd boleh mengumpul, memproses, menyimpan, mendedahkan dan menggunakan maklumat mengenai anda mengikut Kenyataan Privasi kami seperti yang dinyatakan dibawah ini.  Sila ambil perhatian, apabila anda mengeluarkan arahan bagi mendapatkan sebut harga bagi sebarang produk insurans atau mendapatkan perlindungan insurans tersebut atau membayar premium bagi setiap perlindungan insurans yang telah disediakan, dengan ini anda adalah bersetuju dan memahami serta tertakluk dan terikat dengan setiap terma dan syarat sepertimana yang dinyatakan dalam Kenyataan Privasi kami.

Kenyataan Privasi

Segala maklumat yang diperolehi tentang anda adalah dianggap sulit dan rahsia, pada setiap masa.  Bagaimanapun, apabila kami mewakili pihak anda, sekiranya perlu kami akan memberikan maklumat yang dianggap sulit dan rahsia ini kepada pihak Penanggung Insuran (Semula) atau lain-lain pihak dimana kami menganggap maklumat-maklumat tersebut adalah berkaitan dan diperlukan untuk risiko yang bakal ditanggung.

Kami tidak akan mengemukakan atau mendedahkan sebarang maklumat berkaitan dengan anda kepada pihak lain kecuali:-

  1. Di atas arahan yang tertakluk oleh undang-undang atau arahan dari pihak penguatkuasa
  2. Sekiranya diperlukan, maklumat sulit digunakan dalam usaha untuk menyediakan

perkhidmatan kepada anda (dimana melibatkan maklumat yang anda anggap rahsia dan sensitif kepada Penanggung Insurans (Semula).

  • Di atas permintaan dan kebenaran dari pihak anda

Di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, anda berhak ke atas sebahagian atau semua maklumat yang kami simpan dan memperbetulkan maklumat yang tidak tepat tentang anda.  Jika anda ingin berbuat demikian, sila maklumkan kepada kami secara rasmi melalui surat.  Anda bersetuju untuk pihak kami menyimpan dan memproses maklumat melalui komputer atau apa-apa maklumat yang kami perolehi bagi membolehkan kami memberikan perkhidmatan kami kepada anda.

Sekiranya anda mendedahkan data peribadi pekerja anda atau keluarga pekerja anda kepada kami, termasuk juga data peribadi yang sensitif, anda perlu memastikan anda telah memperolehi kebenaran dari pihak berkaitan agar data peribadi yang anda berikan boleh digunakan secara sah mengikut undang-undang atau didedahkan oleh kami dengan tujuan dan keperluan mengikut Perjanjian/Notis ini.

Kami boleh beroperasi mengikut  sistem pejabat tanpa kertas dan/atau  menyimpan dokumen anda hanya dalam format elektronik atau digital.  Bagi keadaan ini, pihak kami menggunakan polisi memusnahkan sebarang dokumen salinan cetak yang kami miliki hanya dengan tujuan untuk memberikan perkhidmatan kepada anda sahaja.  Oleh yang demikian, setiap dokumen anda yang kami simpan hanya dapat diberikan dalam bentuk/versi elektronik atau digital sahaja.  Anda perlu menerima dan sedia maklum bahawa pihak kami tidak dapat memusnahkan atau memadamkan dokumen-dokumen tersebut kerana ianya telah menjadi sebahagian dari cakera keras kami atau mana-mana sistem lain di mana data tersebut disimpan bagi tujuan mendapatkan semula data tersebut sekiranya berlaku sebarang masalah ke atas sistem kami.

Perubahan Kepada Pernyataan Privasi Ini

Transnational Insurance Brokers (M) Sdn Bhd berhak untuk menukar pernyataan privasi ini pada sebarang masa bagi mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dengan memaklumkan anda tentang kewujudan pernyataan privasi yang baru di mana satu salinan pernyataan privasi baru tersebut akan diberikan kepada anda nanti.

Share this